МАЧКАЙ

Представление на Благой Бойчев

Сценография: Добри Чомаков и Иван Пустиняшки

Участват: Сава Драгнев и Йордан Любомиров

 

Един ентусиазиран режисьор и двама ентусиазирани актьори, решиха, че не искат да адаптират чужда драматургия и да се мъчат да я прилагат към българската действителност. Затова сами си съчиниха история. И така се роди представлението „Мачкай“, в което актьорите създадоха собствен текст и сюжет. 

Сюжетът? Става въпрос за двама приятели актьори, които  не са се виждали дълги години. Единият, който е много популярен и дори участва във Vip Brother, изненадващо се появява на вратата на другия - актьор в провинциален театър. Първият спешно има нужда от помощта на втория. А какво следва? Това го оставяме на въображението и чувството за хумор на участниците. И понеже актьорите играят актьори, помолиха режисьора да включи към историята и любимите им откъси от Молиер, Шекспир и Дуковски, които са мечтали цял живот да изиграят. Режисьорът се съгласи… 

За взискателната публика (само за нея): нашето съществуване се колебае вечно между инфернално-профанното, дори анималистично състояние на битието и внезапните пориви за трансцедентален смисъл.

Сблъсъкът между двете ражда нашата действителност.

И колкото по-голяма е амплитудата между стремежа на духа и квазикултурата на заобикалящата среда, толкова по-отчетливо резонира един въпрос: какъв е смисълът да обитавам този въпрос?

Представлението „Мачкай“ търси отговор именно на този въпрос с безпощадна искреност.

Facebook icon