ИЗВЪН РАМКИ

Творческа концепция и хореография: ПЕТЪР ИЛИЕВ  

Музика: КОНСТАНТИН И АЛЕКСАНДЪР ВЛАДИГЕРОВИ, НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ, ПЕТЪР РАЛЧЕВ И СВЕТОСЛАВ КЪРПАРОВ

С участието на:

Танц: ILIEV DANCE COMPANY

Музика: АЛЕКСАНДЪР ВЛАДИГЕРОВ – ТРОМПЕТ, КОНСТАНТИН ВЛАДИГЕРОВ – КЛАРИНЕТ, НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ – КАВАЛ И СТОЯН ЯНКУЛОВ - ПЕРКУСИЯ

 

„Извън рамки“ е силно новаторска продукция – спектакъл, в който няколко танцови миниатюри – симбиоза от балет, джаз, съвременен и народен танц, се разгръщат на сцената под живия акомпанимент на уникалните музиканти и талантливи композитори Константин и Александър Владигерови, Недялко Недялков и Стоян Янкулов. Целият проект е плод на съзидателния импулс на хореографа Петър Илиев и представлява метафора на неговото творчество – винаги авангардно, търсещо и жизнеутвърждаващо. Защото както отделните хореографии, така и цялостните спектакли на Илиев излизат извън утвърдени стилове и традиции и изграждат нов и провокиращ танцов текст, стилистика, която върви срещу удобното и познатото.

Танцовите миниатюри са преплетени с изпълнения на най-новата музикална продукция на братя Владигерови (този път в сътрудничество с виртуозите Недялко Недялков - кавал и Стоян Янкулов – перкусия) представени от тях на живо на сцената. Живата музика допринася по неповторим начин за пълното въздействие на танца върху зрителя – заради настроението, темпото и конкретното изпълнение на всеки един инструмент в определена вечер и от определен изпълнител. С живата музика танцовото изкуство наистина улавя и сублимира интензитета и сложността на битието, защото предава цялата палитра на всеки един наш момент – очакването, тръпката и емоцията от неизвестното и случайното, от непредвидимото и интуитивно-доловеното. Живата музика в този смисъл е наслада и предизвикателство за всички участници в спектакъла – публика, музиканти, танцьори и технически екип.

На сцената са Iliev Dance Company – дванадесет млади танцьора – специално подбрани и поканени артисти, поради това, че са способни да се справят със сложния танцов текст, изискващ от тях владеенето на различни танцови техники и бързото преминаване от една в друга. Като гост-хореограф в спектакъла се изявява и американката Пола Уебър, утвърден балетен педагог и хореограф в Канзъс Сити Балет.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Facebook icon